..::||android.oh.android||::..

harapkan eclair, eclair xleh harap..
apekebendenya sume ini??
gingerbread yg tenang jgn dsangka xde bug...
apekebendanya sume ini??
froyobread tetap dihati...
sekali lagi...apekebendanya sume ini??


haha..snang cter, aku dah bli hp bru..
tapi bli2 je, 2 hari pkai dah mula rasa bngang..
mostly sbb aku dah tmakan janji2 palsu apek tuh..
msuk2, je kdai die aku usha dlu 1st target aku..
chaiyyytt...mahal gler..cancel tros!!
tbe2 aku tnampak stu lmbaga merah hitam nih..
wahh...nmpak smart....
aku pun memulakan sesi temuramah bsama apek tuh..

pembeli malang : bos..ini model brape harga?
apek jiniez : owh..ini  model aaa... waa bagi u angkat RM tuttttt laaa...
pembeli malang : (ooo..ok2 not bad...)
apek jiniez : lagi aaa, u tambah lg 10 rggt wa kasik tmbah itu memory card 4gb punya...
pembeli malang : (ooooooo dengan spanjang2nye...)
apek jiniez : (amek model tuh, dan suruh aku usha sndrik)

beberapa mnit kemudian..

pembeli malang : ala bos, die mmg pkai eclair 2.1 ea??
apek jiniez : ini stock phone pnya maa, dia bg os stock pnya..nanti u balik u update sendiri pkai sware dia laa..
pembeli malang : version 2.3 pnya die support x bos?
apek jiniez : msti sapot maa..model baru maa...

ok pbualan tmat kat stu jela dengan ending die aku bli hp tuh...
balik2 je aku trus la mmulakan proses update sware tuh..
ceh!!!xgunaaa!!!
setelah mnjalankan kajian..
rupa2nya developer tuh cume akan update smpai version 2.1 je..
maknanya model nih xkan msuk ver 2.3 laa..
deym u. apek jiniez...pnah rasa sepak cine jenjang x?
cirit or die punye apek..

dan berbagai lagi sumpah seranah telah aku lemparkan terhadap apek tuh...
tapi aku tetap x bputus asa, aku tetap mnjalankan research utk mnambahkan kepoweran device aku neh..
n pnyelesaiannya aku jumpa kat custom rom..
huhu, seb baek la android ni open source..
so bnyak la rupanya developer2 underground yg develop android2 version terkini untuk model tu..
cerita x berakhir disitu...
bnyak lagi pahit maung serta suka duka yg aku lalui dalam pengembaraan aku tu..
xkire dengan bug laa, wifi prob laa, bluetooth laa..
akhirnya, setelah pnat bhempas pulas dan mnahan mngantuk..
aku telah jumpa satu os yg aku bminat..
terima kasih froyobread...(ces!! froyo + gingerbread??....hahaha)
klik sini untuk tengok spec and changelog rom tuh...
theme die pun mnarik...
ade built in apps2sd..
yg bling best bler aku check dekat score rating..score die cecah 1000+ after ak wat oc..
pdahal msa pkai stock os score alahai, 500 pun x smpai...
tapi, ada msalah gak biler wat oc ni beb..
bateri die mak aih..baru bape jam dah tggal 40%..
mmg mkan bateri sket laa..huhuhu..
xpela, yg pnting aku puas hati...
okla..enough is enough..
ape dah jadik tu biarla jadik...huhuhu
hehe..nk share la screenshot aku...lalala



 











Read more..

..::||pockie.ninja||::..




owh sungguh bosan cuti ni..
tbe2 mmber aku knalkan satu game nih..
mula2 maen utk ilangkan bosan..
tbe2 je rasa mcam addicted la plak dengan game ni..
well...nama pn game kan?
of coz la addicted..
wlaupun game ni simple..tapi aku suke..
and walaupun game ni mcam kebudak2kan..
tapi ade aku kesah??hahaha
ntah knapa sjak akhir2 ni aku lebih suke dengan game2 yang simple..
game ni xyah install2 pun..
juz men kat browser je..
aku baru je start maen smalam..
and dalam dua hari je aku dah bjaya leveling sampai level 20++
pastu x ckup dengan 1 character aku cr8 lgi 2 character..
so totally aku dah ade 3 character..
2 character sbgai tikus makmal..
satu lagi tuh aku men dengan btul2..hahaha
ceh, tikus2 makmal pun outfit nak orange gak (orange tuh item rare)
mase 1st day maen tuh sampai xtdo malam gak la..
tau2 je dah kul 5..so trun la sahur..
naek2 tuh sambung maen balik..
dkat kul 7 lbey bru tdo..huhuhu....
kesimpulannya, game ni mampu mmbazirkan masa lapang yg bosan...hahaha
enough said...
layan la screenshot2 aku..hahaha

main character aku, pkai kakashi

tikus makmal 1 : zangetsu

tikus makmal 2 : nerieru
yang nih plak collection special skills
Read more..

..::||projek.sakit.mental.psm||::.

muahahaha..
belum pun start psm..
aku dah start nak sakit mental dah..
by the way, tadi akhirnya berjaya gak mendapatkan supervisor untuk psm aku..
aku bagi 4 tajuk...tapi 3 tuh die tgk skali je trus rejek..
tak kate ape pun..seb baek lagi satu tajuk tuh die macam berminat...
oleh kerana aku amek majoring network..
die kate projek aku lebih menekankan pada programming dan configuration berbanding sistem itu sendiri...
and at least mesti mampu connect dengan device or hardware..
overall aku rasa sv aku tuh ok laa..
pa aku pun rekemen die gak masa aku pening2 mencari sv neh..
die cakap kalau berbanding dengan 2 lagi sv yang aku tgh sibuk2 carik tuh..
better amek die, sebab percentage yg gagal bwah die kurang sket..
tapi kena wat keje tuh on time laa..
papepun aku dah dapat supervisor and tajuk..
so skang ni aku nk proceed dlu dengan research and pape yang patut..

so, hope aku mampu wat yang terbaek laa..


Read more..

..::||evolusi.diriku||::..

sebelum korang fikir terlalu jauh..
aku nak bagitau awal2..aku adalah manusia..
bukan seekor pokemon mahupun digimon..
ape korang ingat diorang je ke leh evolve?
kita sebagai manusia pun mngalami evolusi gak..
iaitu evolusi dari segi kematangan kita untuk berpikir...
selama 23 tahun 11 hari aku hidup di muka bumi ni...
macam2 benda yang aku dah rasa..
suka, duka, sedih, bahagia...suma tu aku dah rasa..
cara aku menjalani kehidupan pun dah banyak berubah..
kalau dulu internet tu cuma aku gunakan untuk download anime je..
sekarang ni, facebook, blog, emel n macam2 lagi laa..
pandangan aku kat dunia semakin luas..
ilmu yang aku ada pun setiap hari akan berubah-ubah..
tak kisahla sama ada makin bertambah ataupun aku akan terlupa sesuatu perkara..
matlamat hidup pun banyak berbeza dengan dahulu..
bukanlah nak kata aku ni someone yang tak boleh nak ikut plan..
ataupun plan aku tuh haprak sampai aku tak boleh nak ikut...
tapi kita sebagai manusia cuma mampu merancang..
takdir semua di tangan tuhan..
semakin lama kita hidup, semakin kita akan faham dengan diri kita sendiri..
semakin kita akan faham sejauh mana kemampuan kita...
semakin kita faham kemampuan sendiri..
semakin kita akan melimitkan level matlamat kita..
kita akan mula nak play safe je..
tak mahu aim tinggi2 sebab takut bila tak sampai..
semangat kita akan jatuh dan mati..
tapi itu suma lumrah kehidupan..
pada aku, risiko paling besar dalam hidup adalah tak mahu mengambil risiko itu sendiri..
kegagalan itu adalah pelajaran yang paling bermakna dalam hidup kita...
kalau kita gagal melakukan sesuatu, tak bermakna kita seorang loser..

eh...alamak hai..
apasal tiba-tiba aku wat sesi motivasi nih?
jatuh kebrutalan aku..
dahla sejak akhir2 ni post entry2 jiwang...
well, macam point awal2 tadi..kita akan berevolusi..
bukan sekadar dari segi fizikal..
tapi juga dari segi kita berfikir..
kita hidup ini tak akan lari dari menerima perubahan..
kerana hidup itu sendiri adalah perubahan..
perubahan itu adalah satu perkara yang menakutkan..
sebab tu ada sesetengah dari kita tak mahu menerima perubahan..
tapi kita kena ingat, masa tidak akan menunggu kita..
dan kita tak boleh sentiasa berada di takuk yang lama..
perjalanan yang beribu batu itu akan bermula dari langkah yang pertama...
kalau kita takut untuk mulakan langkah yang pertama..
sampai bila pun kita tak akan sampai ke destinasi yang kita nak pergi..
dan kita kena ingat, sepanjang perjalanan ada masa kita akan sampai di simpang2 kehidupan...
di situ kita akan terpaksa untuk membuat keputusan..
setiap keputusan mungkin membawa kesan yang berbeza..
sesetengah keputusan mungkin tak akan efek langsung perjalanan hidup seseorang..
sesetengah keputusan tu akan memberi kesan yang sangat besar..
dan nak taknak kita terpaksa jugak membuat keputusan, sebab masa tak akan menunggu kita..
membuat keputusan bukanlah satu perkara yang mudah..
tapi yang penting kita haruslah menjadikan keputusan yang kita buat tu sesuatu yang bermakna...
sebenarnya tiada istilah tersilap langkah di dalam hidup ini..
keputusan adalah keputusan..nothing wrong wif dat..
kita sendiri yang kena jadikan keputusan tu satu keputusan yang betul..
lainlah kalau kau wat keputusan nak wat benda2 tak senonoh kan..
yang tu bukannya salah wat keputusan..
yang tu namanya korang yang sengal...

hahaha...panjang gak sesi motivasi aku malam ni ea?
sape2 yang bace sure akan merasai kebosanan aku tu..
actually, aku juz nak share perasaan aku malam ni je..
tibe2 leh browse lak pic2 lama sejak zaman skolah sampai la ke degree ni haa..
pastu teringat kisah2 lama..
seriously, aku rasa macam kelakar giler aku masa dulu...
dan aku sure, aku yang masa akan datang akan gelakkan aku yang sekarang ni..
well, hidup ni memang macam tu..
perkara2 yang kita rasa serius satu masa dulu akan jadik benda lawak bila kita kenang balik..
kalau dulu kita pernah gaduh2 pasal satu benda tu sampai serius semacam..
bila kita ingat2 balik, sure rasa nak tergelak..
well, tu bagi aku laa...xpernah lagi aku rasa berdendam ke ape..
pada aku, benda yang dah lepas tuh juz sekadar pengajaran wat aku..
ahhh sudah...start balik sesi kaunseling aku..
padahal aku juz nak kaunselingkan diri aku je..
hahaha...ok la aku nak share gambar2 evolusi aku..


pic masa kat zaman sekolah
 time ni masa form 2 kena wat persembahan koir
yang ni plak gambar dengan budak2 kelas masa f1
time f3 je tibe2 jadik tunjang x memasal


pic time diploma

taklimat masa mhs
yang ni pun zaman mhs gak
gambar budak dip seksyen 35
time ni last bergambar lepas paper final untuk last year diploma
  pic masa degree
time ni masa baru mula2 masuk jugakla, ada program dekat dataran
event badminton dengan member2 kolej
bgambar lpas event kuiz titas

 last but not least...hidup ni akan sentiasa berubah..
dan kite kena terima setiap perubahan dengan seadanya..
chow!!

Read more..

..::||dan.ku.terus.mencari||::..

putra pernah membawakan lagu berjudul cinta kain putih...
"ku mencari bayangmu tiada
di langit biru, di lautan api.."

amuk pun pernah nyanyi gak tajuk die matahari..
"ku datang mencarimu
yang berselindung dalam bayangan"

macam biasa..
kedua2 lirik lagu tuh xde kena mngena dengan entri aku kali ni..
dan macam biasa jugak...
tajuk je gempak, tapi isi haprak..
aku rasa itu adalah perkara yg normal bagi seorang insan yang senget macam aku..
tapi takpe..aku just senget je, belum tumbang lagi..
kadang2 mungkin rasa nk jatuh..
itu pun disebabkan oleh tarikan graviti..
tapi wat masa ni aku masih lagi mampu bertahan..
keadaan aku sekarang ni leh diibaratkan seperti menara pisa...
senget tapi belum tumbang..

okeh!!
kite berbalik kepada topik perbincangan kita pada kali ini..
cari..sesungguhnya pencarian itu satu benda yang sukar..
pencarian biasanya akan berakhir dengan dua perkara...
sama ada kite jumpa prkara yg kita cari..
ataupun kita akan give up dan mencari benda yang baru..
dalam hidup ini kita akan tak akan terlepas dari terus mencari..
dan pencarian itu berbeza bagi setiap individu..
individu yang lapar akan mncarik makanan..
individu yang bosan akan mencari sumber hiburan..
individu yang nak duit akan mencari kerja...
individu yang kesepian akan mencari pasangan..
individu yang hampir2 terberak lagi2 klau dah tinggal hujung je semestinya akan kelam kabut mncari tandas..
and then bila sampai2 je dekat kaunter mula terkial2 mncari2 syiling 20 posen..
oleh kerana tengah kelam kabut, akhirnya individu akan melepaskan khazanah alam itu di dalam seluar..
jangan pandang serong, perkara ini xpernah terjadi pada aku, mahupun org di sekitar aku..
aku just memberi sedikit nafas dan kehiperbolaan pada penulisan aku supaya lebih menarik..


individu yang tengah wat repot untuk esemen mungkin mencari reference kat google...

alamak...sekali lagi aku dah mengarut..
takpe2, untuk perenggan ketiga ni aku cuba untuk x mengarut..
hidup ni kadang2 kena serius gak..
asyik nak bergurau senda je...
lama2 bosan gak...
okeh, sekarang aku nk cuba masuk mode serius...
so, seperti individu2 yang aku sebut di atas..
aku juga adalah seorang insan di muka bumi ni..
so, of coz la aku tak terlepas dari melakukan pencarian..
so nak dipendekkan cerita untuk akhir2 ni aku selalu melakukan pencarian..
aku sebenarnya dalam proses untuk mencari supervisor psm..
tajuk dah ada dah, proposal pun dah ada..
tapi sayang seribu kali sayang, sayang lagi aku kat awek aku..
setelah puas aku berhempas pulas untuk beberapa hari..
aku still lagi tak menjumpai sape2 yang leh jadik supervisor aku..
tadi pagi aku pergi carik lagi...
penat gak aku jelajah kampus bandar tuh dalam 2 3 jam..
tercongok gak la aku kat depan kaki lima tuh sambil mata aku meliar..
seliar seekor singa mencari pemangsa..
naseb baek, tak jumpa sape2 nak dijadikan mangsa..
kalau tak, berkemungkinan besar aku terus terkam beliau...

nak dijadikkan citer lpas beberapa ketika aku pun give up......skali lagi..
aku terus kontek gf aku, sebab dia kata die nak copy citer dari aku..
(die start dah....)
by the way, time tuh die baru je declare perang dingin dengan aku..
(ceh ini pun nak citer ke??)
aku kontek die pun sebenarnya nak kasik sejuk ati gf aku yang tersayang..
(aik???sambung lagi??)
kitorang pun lepakla dekat lib kampus bandar tuh...
(lantak ko lah nk citer ape pun...)
abes2 lepak, ktorang pergi lunch..
abes je lunch, ktorang tgk citer Saw same2 dkat lib tuh pkai laptop aku..
huhu...hepi giler aku time tuh..
thanks sayang sebab sudi spend time dengan i tadi..
oklah, sebelum korang makin meluat nak baca..
aku tutup la entri ni dulu...muahahaha


die yang bernama dearest di phonebook aku...hehe




Read more..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...