..::||projek.sakit.mental.psm||::.

muahahaha..
belum pun start psm..
aku dah start nak sakit mental dah..
by the way, tadi akhirnya berjaya gak mendapatkan supervisor untuk psm aku..
aku bagi 4 tajuk...tapi 3 tuh die tgk skali je trus rejek..
tak kate ape pun..seb baek lagi satu tajuk tuh die macam berminat...
oleh kerana aku amek majoring network..
die kate projek aku lebih menekankan pada programming dan configuration berbanding sistem itu sendiri...
and at least mesti mampu connect dengan device or hardware..
overall aku rasa sv aku tuh ok laa..
pa aku pun rekemen die gak masa aku pening2 mencari sv neh..
die cakap kalau berbanding dengan 2 lagi sv yang aku tgh sibuk2 carik tuh..
better amek die, sebab percentage yg gagal bwah die kurang sket..
tapi kena wat keje tuh on time laa..
papepun aku dah dapat supervisor and tajuk..
so skang ni aku nk proceed dlu dengan research and pape yang patut..

so, hope aku mampu wat yang terbaek laa..


Read more..

..::||evolusi.diriku||::..

sebelum korang fikir terlalu jauh..
aku nak bagitau awal2..aku adalah manusia..
bukan seekor pokemon mahupun digimon..
ape korang ingat diorang je ke leh evolve?
kita sebagai manusia pun mngalami evolusi gak..
iaitu evolusi dari segi kematangan kita untuk berpikir...
selama 23 tahun 11 hari aku hidup di muka bumi ni...
macam2 benda yang aku dah rasa..
suka, duka, sedih, bahagia...suma tu aku dah rasa..
cara aku menjalani kehidupan pun dah banyak berubah..
kalau dulu internet tu cuma aku gunakan untuk download anime je..
sekarang ni, facebook, blog, emel n macam2 lagi laa..
pandangan aku kat dunia semakin luas..
ilmu yang aku ada pun setiap hari akan berubah-ubah..
tak kisahla sama ada makin bertambah ataupun aku akan terlupa sesuatu perkara..
matlamat hidup pun banyak berbeza dengan dahulu..
bukanlah nak kata aku ni someone yang tak boleh nak ikut plan..
ataupun plan aku tuh haprak sampai aku tak boleh nak ikut...
tapi kita sebagai manusia cuma mampu merancang..
takdir semua di tangan tuhan..
semakin lama kita hidup, semakin kita akan faham dengan diri kita sendiri..
semakin kita akan faham sejauh mana kemampuan kita...
semakin kita faham kemampuan sendiri..
semakin kita akan melimitkan level matlamat kita..
kita akan mula nak play safe je..
tak mahu aim tinggi2 sebab takut bila tak sampai..
semangat kita akan jatuh dan mati..
tapi itu suma lumrah kehidupan..
pada aku, risiko paling besar dalam hidup adalah tak mahu mengambil risiko itu sendiri..
kegagalan itu adalah pelajaran yang paling bermakna dalam hidup kita...
kalau kita gagal melakukan sesuatu, tak bermakna kita seorang loser..

eh...alamak hai..
apasal tiba-tiba aku wat sesi motivasi nih?
jatuh kebrutalan aku..
dahla sejak akhir2 ni post entry2 jiwang...
well, macam point awal2 tadi..kita akan berevolusi..
bukan sekadar dari segi fizikal..
tapi juga dari segi kita berfikir..
kita hidup ini tak akan lari dari menerima perubahan..
kerana hidup itu sendiri adalah perubahan..
perubahan itu adalah satu perkara yang menakutkan..
sebab tu ada sesetengah dari kita tak mahu menerima perubahan..
tapi kita kena ingat, masa tidak akan menunggu kita..
dan kita tak boleh sentiasa berada di takuk yang lama..
perjalanan yang beribu batu itu akan bermula dari langkah yang pertama...
kalau kita takut untuk mulakan langkah yang pertama..
sampai bila pun kita tak akan sampai ke destinasi yang kita nak pergi..
dan kita kena ingat, sepanjang perjalanan ada masa kita akan sampai di simpang2 kehidupan...
di situ kita akan terpaksa untuk membuat keputusan..
setiap keputusan mungkin membawa kesan yang berbeza..
sesetengah keputusan mungkin tak akan efek langsung perjalanan hidup seseorang..
sesetengah keputusan tu akan memberi kesan yang sangat besar..
dan nak taknak kita terpaksa jugak membuat keputusan, sebab masa tak akan menunggu kita..
membuat keputusan bukanlah satu perkara yang mudah..
tapi yang penting kita haruslah menjadikan keputusan yang kita buat tu sesuatu yang bermakna...
sebenarnya tiada istilah tersilap langkah di dalam hidup ini..
keputusan adalah keputusan..nothing wrong wif dat..
kita sendiri yang kena jadikan keputusan tu satu keputusan yang betul..
lainlah kalau kau wat keputusan nak wat benda2 tak senonoh kan..
yang tu bukannya salah wat keputusan..
yang tu namanya korang yang sengal...

hahaha...panjang gak sesi motivasi aku malam ni ea?
sape2 yang bace sure akan merasai kebosanan aku tu..
actually, aku juz nak share perasaan aku malam ni je..
tibe2 leh browse lak pic2 lama sejak zaman skolah sampai la ke degree ni haa..
pastu teringat kisah2 lama..
seriously, aku rasa macam kelakar giler aku masa dulu...
dan aku sure, aku yang masa akan datang akan gelakkan aku yang sekarang ni..
well, hidup ni memang macam tu..
perkara2 yang kita rasa serius satu masa dulu akan jadik benda lawak bila kita kenang balik..
kalau dulu kita pernah gaduh2 pasal satu benda tu sampai serius semacam..
bila kita ingat2 balik, sure rasa nak tergelak..
well, tu bagi aku laa...xpernah lagi aku rasa berdendam ke ape..
pada aku, benda yang dah lepas tuh juz sekadar pengajaran wat aku..
ahhh sudah...start balik sesi kaunseling aku..
padahal aku juz nak kaunselingkan diri aku je..
hahaha...ok la aku nak share gambar2 evolusi aku..


pic masa kat zaman sekolah
 time ni masa form 2 kena wat persembahan koir
yang ni plak gambar dengan budak2 kelas masa f1
time f3 je tibe2 jadik tunjang x memasal


pic time diploma

taklimat masa mhs
yang ni pun zaman mhs gak
gambar budak dip seksyen 35
time ni last bergambar lepas paper final untuk last year diploma
  pic masa degree
time ni masa baru mula2 masuk jugakla, ada program dekat dataran
event badminton dengan member2 kolej
bgambar lpas event kuiz titas

 last but not least...hidup ni akan sentiasa berubah..
dan kite kena terima setiap perubahan dengan seadanya..
chow!!

Read more..

..::||dan.ku.terus.mencari||::..

putra pernah membawakan lagu berjudul cinta kain putih...
"ku mencari bayangmu tiada
di langit biru, di lautan api.."

amuk pun pernah nyanyi gak tajuk die matahari..
"ku datang mencarimu
yang berselindung dalam bayangan"

macam biasa..
kedua2 lirik lagu tuh xde kena mngena dengan entri aku kali ni..
dan macam biasa jugak...
tajuk je gempak, tapi isi haprak..
aku rasa itu adalah perkara yg normal bagi seorang insan yang senget macam aku..
tapi takpe..aku just senget je, belum tumbang lagi..
kadang2 mungkin rasa nk jatuh..
itu pun disebabkan oleh tarikan graviti..
tapi wat masa ni aku masih lagi mampu bertahan..
keadaan aku sekarang ni leh diibaratkan seperti menara pisa...
senget tapi belum tumbang..

okeh!!
kite berbalik kepada topik perbincangan kita pada kali ini..
cari..sesungguhnya pencarian itu satu benda yang sukar..
pencarian biasanya akan berakhir dengan dua perkara...
sama ada kite jumpa prkara yg kita cari..
ataupun kita akan give up dan mencari benda yang baru..
dalam hidup ini kita akan tak akan terlepas dari terus mencari..
dan pencarian itu berbeza bagi setiap individu..
individu yang lapar akan mncarik makanan..
individu yang bosan akan mencari sumber hiburan..
individu yang nak duit akan mencari kerja...
individu yang kesepian akan mencari pasangan..
individu yang hampir2 terberak lagi2 klau dah tinggal hujung je semestinya akan kelam kabut mncari tandas..
and then bila sampai2 je dekat kaunter mula terkial2 mncari2 syiling 20 posen..
oleh kerana tengah kelam kabut, akhirnya individu akan melepaskan khazanah alam itu di dalam seluar..
jangan pandang serong, perkara ini xpernah terjadi pada aku, mahupun org di sekitar aku..
aku just memberi sedikit nafas dan kehiperbolaan pada penulisan aku supaya lebih menarik..


individu yang tengah wat repot untuk esemen mungkin mencari reference kat google...

alamak...sekali lagi aku dah mengarut..
takpe2, untuk perenggan ketiga ni aku cuba untuk x mengarut..
hidup ni kadang2 kena serius gak..
asyik nak bergurau senda je...
lama2 bosan gak...
okeh, sekarang aku nk cuba masuk mode serius...
so, seperti individu2 yang aku sebut di atas..
aku juga adalah seorang insan di muka bumi ni..
so, of coz la aku tak terlepas dari melakukan pencarian..
so nak dipendekkan cerita untuk akhir2 ni aku selalu melakukan pencarian..
aku sebenarnya dalam proses untuk mencari supervisor psm..
tajuk dah ada dah, proposal pun dah ada..
tapi sayang seribu kali sayang, sayang lagi aku kat awek aku..
setelah puas aku berhempas pulas untuk beberapa hari..
aku still lagi tak menjumpai sape2 yang leh jadik supervisor aku..
tadi pagi aku pergi carik lagi...
penat gak aku jelajah kampus bandar tuh dalam 2 3 jam..
tercongok gak la aku kat depan kaki lima tuh sambil mata aku meliar..
seliar seekor singa mencari pemangsa..
naseb baek, tak jumpa sape2 nak dijadikan mangsa..
kalau tak, berkemungkinan besar aku terus terkam beliau...

nak dijadikkan citer lpas beberapa ketika aku pun give up......skali lagi..
aku terus kontek gf aku, sebab dia kata die nak copy citer dari aku..
(die start dah....)
by the way, time tuh die baru je declare perang dingin dengan aku..
(ceh ini pun nak citer ke??)
aku kontek die pun sebenarnya nak kasik sejuk ati gf aku yang tersayang..
(aik???sambung lagi??)
kitorang pun lepakla dekat lib kampus bandar tuh...
(lantak ko lah nk citer ape pun...)
abes2 lepak, ktorang pergi lunch..
abes je lunch, ktorang tgk citer Saw same2 dkat lib tuh pkai laptop aku..
huhu...hepi giler aku time tuh..
thanks sayang sebab sudi spend time dengan i tadi..
oklah, sebelum korang makin meluat nak baca..
aku tutup la entri ni dulu...muahahaha


die yang bernama dearest di phonebook aku...hehe




Read more..

..::||meet.the.gf||::..

hari ni hari isnin..
yup..hari ni mmang hari isnin..
isnin juga dikenali dengan monday...
ape yg aku mrepek ni?
aku x de idea nk tulis ape..
ohh..aku nk post video laa..
video projek short sem aku..
video tentang pcintaan yang x kesampaian..
smoga kita masing2 boleh mngambil iktibar dari apa yg blaku..
(xyah nk caye sangat la ea..)

video ni mggunakan teknik stopmotion..
spanjang pnggambaran, ktorg dah shoot lbih dari 1000 keping gambar..
yg tu x masuk skali dengan gambar masa masa 1st tym g shooting..
suma kena rejek..haha, last2 amek lagi skali..
naseb baek yg 2nd tym punye xde sape yg rejek..

tugas aku spanjang pmbikinan filem ni adalah sebagai main editor..
secara ringkasnya, kerja aku adalah tidur di spanjang pmulaan produksi..
dan bsengkang mata tym nak siapkan video neh..
untuk audio plak, totally aku amek lagu2 o2jam..haha

 bgambar dlu lpas settle sume benda

group mmber aku :
  1. Mel = project manager..
  2. Bob = photographer
  3. Khaisal = actor
  4. Cip = graphict artist
so, totally aku puas ati dengan hasil kerja aku..
walaupun x sehebat geng2 aku laen yg dpat g uniesco..
tapi ada aku kesah??haha
yang penting it skill dah dapat A+
okeh..aku mlas nk mmbebel..

jeng..jeng..jeng..jengggg!!!presenting..


Read more..

..::||hackertest||::..


okeh..
sekarang neh tgh cuti sem..
wlaupun mmber2 aku kbanyakan bcuti 4 bulan
tapi aku bcuti cuma 2 bulan je..
ini sume disebabkan oleh short sem yg sux..
dah la sux...result pun x mcapai target..
aku punyela bharap sem ni leh dpat 4 flat..
tbe2 cyberpreneuship plak sangkut..
xpe2..

so..sekarang ni tym cuti...
cuti nih aku x de watpe pun..
juz lepak2 kat umah, kadang2 hangout dengan mmber2 aku..
kadang2 tuh plak g bdating..
mostly mase cuti aku dhabiskan di depan lappy ataupun henset bruk aku nih..

tym cuti nih gak aku bjaya jumpa satu game mnarik..
oh..lupe plak nk mention, sjak akhir2 ni aku dah ilang nafsu thadap game..
xmacam dlu dah..
pantang game baru kuar trus g bli..
n then dalam masa 1 hari tuh gak bjaya abeskan mission die..
klau x men game mission pun, aku men game on9..
klau dipikirkan, aku dah bnyak berbeza dengan dulu..
so skang neh sape2 yang ajak aku men dota..
korang leh lupakanla niat tuh ea..
sumpah aku dah noob giler skang nih..
xpasal2 lak aku feed n free2 kena maki..hahaha

okeh, bbalik kpada cter aku td..
mmber aku hari tuh adela challenge aku men stu game neh
bukan game brat pun..
game puzzle yang mmerlukan akal yang tajam untuk mnyetelkan die..
game nih fokus kpada sape2 yg terer mmbace coding laa..
nama game die nih hackertest..
mula2 aku men, aku dpat settlekan 6 level..
ym tuh dah bangga giler..
n then sangkut kat level 7 sampai ke sudah..
total aku habiskan masa 5 hari utk sampai ke level 20..
sampai level 20 pun die bg klu lagi..
so maybe die akan develop level 21..
ataupun level 21 tuh mmg dah ade dan mnjadik rahsia..

so skang nih aku nk cabar la korang2 yg bace entry nih untuk pecahkan otak korang gak..
antara software yg korang kena ade plak : web/text editor, photoshop, gif splitter, dgn image viewer s/ware

klau aku rajin aku akan ltak jawapan kat bwah nih nanti..hehe~



jawapan (sila highlight text kat bwah ni..haha)

————————
level 1 http://www.hackertest.net/

Password:null

hint : bukak page source

{
var a=”null”;
function check()
{
if (document.a.c.value == a)
{
document.location.href=”http://www.hackertest.net/”+document.a.c.va

lue+”.htm”;
.
.
.

————————
level 2 http://www.hackertest.net/null.htm

Password:l3l

hint : bukak page source

var pass, i;
pass=prompt(“Please enter password!”,””);
if (pass==”l3l”) {
window.location.href=”http://www.hackertest.net/”+pass+”.htm”;
.
.
.

————————
level 3 http://www.hackertest.net/l3l.htm

Password:#000000

hint : bukak page source

function pass()
{
var pw, Eingabe;
pw=window.document.alinkColor;
Eingabe=prompt (“Please enter password”);
if (Eingabe==pw)
{
window.location.href=String.fromCharCode(97,98,114,97,101)+”.htm”;
.
.
.

————————
level 4

tekan je click here

————————
level 5 http://www.hackertest.net/sdrawkcab.htm

Password:SAvE-as hELpS a lOt


hint : bukak page source

var pass, i;
pass=prompt(“Password: “,””);
if (pass==”SAvE-as hELpS a lOt”) {
window.location.href=”save_as.htm”;
.
.
.
————————
level 6 http://www.hackertest.net/save_as.htm

Password:hackertestz

hint : bukak page source carik mana2 yang ada extension .js


————————
level 7 http://www.hackertest.net/included.htm

username : phat
password :jerkybar3

hint bukak page source crik file gif

————————
level 8 http://www.hackertest.net/pwd2.php

username :zadmin
password stebbins


hint : carik file gif..
die akan suruh bkak file photoshop
tukar extension gif ----> psd
dload file..
buang layer by layer smpai jumpa password

————————
level 9 http://www.hackertest.net/phat.php


jwapan : gazebruh

hint bukak view page source

Decode Z2F6ZWJydWg= (base 64 to text)

bukak www.hackertest.net/gazebruh.php


————————
level 10 : mlas nk wat..hahaha
Read more..

..::||under.construction.part.2||::..


masa untuk edit blog yg aku yg bsawang neh..haha~~
Read more..

..::||a.year.has.passed||::..

ayah..
genap hari ni, setahun sudah ayah pergi..
pipi ingat lagi sejuknya tangan ayah masa ayah pergi..
pipi ingat lagi tenangnya wajah ayah semasa ayah dijemput..
pipi ingat lagi wajah abg zaidi semasa abg bisikkan syahadah ke telinga ayah..
pipi ingat lagi keadaan semasa doktor mengesahkan pemergian ayah..
pipi ingat lagi macam mana pipi tsedu2 bacakan surah yasin..
pipi ingat lagi saat pipi mandikan jenazah ayah di hospital..
pipi ingat lagi waktu pipi menyambut jenazah ayah untuk dikuburkan..
pipi ingat lagi tngiang2 bacaan talkin setelah ayah dikebumikan..

ayah..
sudah setahun ayah dijemput ilahi..
tapi pipi rasa mcam baru je ayah pergi..
ingat lagi masa malam ayah pergi..
pipi sorang2 naik ke bilik ayah..
pipi bacakan surah yasin untuk ayah..
ya Allah, sebaknya dada pipi masa tu..
malam tu, pipi menangis lagi berseorang kat bilik ayah..
teringat saat2 ayah berada di bilik ini..
kat bilik inilah ayah mengajar mengaji..
kat bilik ni jugalah pipi selalu potong kuku..
kat bilik nilah pernah masa kecik2 pipi pijakkan belakang ayah..
masa malam tuh, bila terpandang kerusi ayah..
masih terasa lagi ayah berada di situ..
terdetik kat hati pipi...
baru minggu lepas pipi hantarkan ABC kat ayah masa ayah sakit..
kat kerusi tuh jugak ayah dukung fahri..
pipi ingat lagi ayat ayah yg wat pipi sebak sangat..
ayah cakap "entah lpas ni bila lagi atuk dapat dukung fahri"
time ayah ckap tuh, ayah nangis, fahri yg still baby tuh pun nangis tau ayah..
apetah lagi pipi ni, dengar ayat ayah tuh, pipi trus masuk bilik air nangis sorg2..
hari ni kerusi ni dah xde orang yg duduk...
malam tuh lama sangat pipi nangis..
maybe sebab pipi tahankan je airmata tu lepas mandikan ayah..

ayah..
teringat lagi masa kecik2 ayah garang..
pipi takut dengan ayah..
lagi2 ayah GPK 1 sekolah..
waktu tu tringat lagi..
pipi masa tuh baru xsiapkan keje skolah..
cikgu ugut nk bagitau ayah..
pipi nangis2 mrayu kat cikgu supaya xbgtau ayah..
last2 ayah dapat tau..
time tuh pipi takut sangat..
pipi lari sembunyi dari ayah..
tapi bila dah jumpa..
rupanya ayah x marah pun pipi..
ayah nasihatkan pipi supaya dengar cakap cikgu..
jangan malukan nama ayah..
minta maaf ayah sebab pipi malukan ayah..


ayah..
masih lagi segar kat ingatan pipi..
tiap petang ayah akan anta pipi pergi skola agama..
time turun motor, pipi akan salam dan cium tangan ayah..
ayah pulak akan kucup dahi pipi, cium pipi sebelah kanan dan kiri..
ayah x pernah lupa nk pesan kat pipi supaya blaja elok2..
masuk2 je kelas kawan2 akan ejek pipi..
diorg ckap pipi anak manja..
tapi pipi wat x kisah je..
pipi wat jugak benda yang sama tiap kali ayah hntar pipi..
ada, satu kali tuh skola mcam kosong..
pipi xtau hari tuh cuti..
masa tuh pipi keja2 dari skola tuh motor ayah..
pipi jerit tapi ayah x dengar..
last2, pipi jalan je sampai rumah..
sampai je rumah pipi buat merajuk dengan ayah..
ayah pujuk pipi tapi pipi wat xkisah..
jahat kan pipi??
minta maaf ayah sebab pipi jahat sangat..

ayah..
pipi ingat lagi masa lepas darjah enam pipi dapat tawaran pergi SMSJ..
tapi mula2 pipi xnk pergi...sebab pipi takut..
pipi takut kalau2 ayah pergi, pipi xde dkat sisi ayah..
tapi akhirnya pipi pergi jugak..
tapi pipi ni memang x bguna kan ayah?
sia2 je ayah hantar pipi kat sana..
pipi main2 je blaja..banyak wat kesalahan disiplin..
merokok, fly malam, bgadoh...3 kali pipi kena gantung skola..
ayah mesti malu dengan anak ayah ni kan?
pernah skali tuh pipi kena tangkap sebab merokok..
tym tuh lpas pmr, baru je seminggu masuk f4...
last2 skali pipi kena buang..
pipi ingat lagi betapa kecewanya muka ayah waktu jemput pipi..
lpas kejadian tu pipi btekad x nk kecewakan lagi..
ayah brusaha pujuk pengetua sekolah seri gading untuk trima pipi blaja..
lpas pipi dapat sambung blaja je, ayah peluk dan cium pipi..
ayah cakap kat pipi, bagi sokongan kat pipi untuk mulekan idup baru..
jangan diulang lagi pbuatan2 yang lpas..
awal2 tu memangla pipi belajar sungguh2..
tapi x lama lpas tuh, pipi tepengaruh dengan kawan2 pipi..
pipi wat hal lagi..
ayah hantar pipi pergi kelas tuisyen..
tapi pipi pergi main game dekat cc..
xtau sape yg bgtau, tapi tibe2 ayah datang jemput pipi kat cc..
sumpah pipi rase takut gila..pucat rasanya pipi tym tuh..
tapi ayah cool je, xde nk marah2 pipi kat public..
ya Allah, bodoh dan jahilnya aku tym tuh..
pipi dah pandai kuar malam..
balik pun atas pkul 12..
ayah marah pipi tapi pipi mlawan..
konon2 pipi dah besar la sangat..
masuk f5, barula pipi mula sedar tingkahlaku pipi yg truk 2..
maybe sebab tuh dah dkat nk spm..
ingat lagi, ayah sanggup bangun malam2 sebab nk solat hajat untuk pipi..
terima kasih ayah..berkat doa ayahlah pipi boleh mnjawab soklan2 tuh dgn tenang..
walaupun result pipi xla cemerlang, tapi ayah tetap berbangga dengan pipi..
ayah siap tanya pipi nk hadiah apa..
tapi pipi ckap pipi xnk apa2 pun..

ayah..
masa pipi masuk diploma dekat utmkl dlu..
pipi tau ayah x berapa nk bsetuju..
ayah lebih suka pipi sambung f6 dekat skolah munsyi sulaiman..
tapi ayah relakan jugak dengan keputusan pipi..
ayah dengan abg zaidi sanggup ke kl semata2 nak hantar pipi..
sampai2 je, pipi ada taklimat..
pipi cakap kat ayah xyah tunggu pipi..
ayah suruh pipi ponteng je taklimat tuh..
pergi tmankan ayah makan..
tapi pipi tolak..pipi cakap taklimat ni penting..
pipi suruh ayah balik dulu..
habis2 taklimat je, pipi nampak ayah tunggu pipi kat depan kolej pipi..
ya Allah, tabahnya ayah..pipi rasa terharu sgt2..
petang tuh patutnya pipi ada aktiviti lagi..
tapi pipi ponteng sebab nk bsama2 dengan ayah..
time ayah nk balik tuh, ayah kucup dahi pipi lama2...
skali lagi ayah x lupe nk pesan untuk pipi belajar sungguh2..
waktu sem 1 dan sem 2..
result pipi cmerlang..
pipi dapat anugerah dekan..
ayah bangga sangat dengan pipi..
pipi rsa hepi sangat dapat gembirakan ayah..
tapi masa sem 3, result pipi tbe2 jatuh mndadak..
pipi takut nk bgtau ayah..
last2 ayah dpat tau jugak..
tapi ayah x marah pipi pun..
ayah bg sokongan dan motivasi untuk pipi naik balik..
btuahnya pipi dapat seorang ayah yang macam ni..
pipi, x dapat grad sama dengan rakan2 pipi yang lain sebab nk ganti balik sem 3 pipi..
tapi ayah xpernah pun ungkit pasal ni kan?
ada satu je pipi terkilan dan menyesal dalam hidup pipi..
iaitu xpergi konvokesyen untuk diploma pipi..
masa pipi dapat surat konvo tuh, ayah suruh pipi pergi..
tapi pipi xnk sbb pipi malu dengan kawan2 pipi..
tym tuh, pipi pkir, xpela..degree pun ade konvo jugak nanti..
tapi x sangka ayah pergi dlu..
menyesalnya pipi x dapat gmbirakan ayah untuk lihat pipi pegang ijazah..
kalaulah pipi tau, pipi akan pergi jgak majlis konvo diploma pipi..

ayah..
sekarang ni pipi dah umur 23 tahun..
2 hari lpas baru aje bfday pipi..
sekarang ni, bila pipi ingat bfday pipi je pipi akan tringat tarikh ayah pergi..
ingat lagi masa kat hospital..
dalam sakit2 ayah, ayah ingat lagi harijadi pipi kan?
x sangka pipi, dua hari lpas tuh ayah akan pergi..
11 julai 2010..
pagi tuh pipi pergi hospital dengan kakak..
sampai2 je hospital, pipi tukar dengan mama untuk jaga ayah..
masa2 pipi sampai kat atas tu, ayah dah lmah sgt..
ayah masa tuh sandar kat bahu abg zaidi..
ayah x mampu nk ckap ape2 dah..
kaki ayah masa tuh dah basah dah..
pipi amek tisu lap kaki ayah pelan2..
blinang air mata pipi tgk keadaan ayah mcm tuh...
xlama lpas tuh, pipi nmpak ayah tarik nafas panjang2..
time tuh pipi dah rasa x sedap hati..
abg zaidi suruh pipi bcakan yasin...
habis je baca, pipi ulang lagi skali..
tapi kali ni pipi x mmpu baca dengan sempurna..
pipi tsedu2 sambil baca yasin tuh..
abg zaidi dah mula bisikkan syahadah kat telinga ayah..
xlama lpas tuh, pipi prasan dada ayah x berombak dah..
lajunya air mata pipi jatuh..

ayah..
skang ni pipi dah blajar dkat UTHM,
dah nk msuk tahun dua dah pun..
skejap je kan masa blalu..
ingat lagi stahun yang lalu..
ayah sempat lagi nk sibuk2 amek tau psal kptusan rayuan pipi..
masa pipi amek diploma pipi kat pejabat pendaftar UTM skudai pun ayah ada lagi..
tapi ayah dah x de dah nk hantar pipi msuk UTHM ni..
ayah, pipi wlaupun dah degree ni..
masih lagi x serius blaja..minta maaf ayah...
pipi, dah cuba sedaya upaya..
tapi kadang2 pipi terlupa dengan pesan2 ayah..
minta maaf ayah..
sekarang ni pipi dah pindah ke bilik ayah..
pipi kongsi bilik ni dengan kawan pipi..
2 orang lagi kawan pipi amek bilik ayah yang lama..
sometimes tuh tngiang2 lagi memori ayah kat bilik ni..
sometimes pipi akan tersenyum sorang2 bilik ingat balik..
sometimes pipi akan rasa sebak, tym tuh pipi akan peluk kain pelikat kegemaran ayah..
kalau ayah ada lagi mesti ayah akan marah pipi sebab menangis..
sebab ayah x suke kalau nmpak anak2 or cucu2 ayah nangis..

ayahku yang disayangi..
kalau ikutkan banyak lagi cerita yang nk pipi tuliskan kat sini..
tapi ckupla smpai kat sini dulu pipi coretkan..
banyak jasa2 yang ayah berikan pada pipi..
dan pipi xkan dapat membalasnya sampai bila2..
semoga roh ayah ditempatkan di kalangan orang2 yang soleh dan beriman..


khusus untuk arwahyarham Mohd. Said bin Zaini..
al-fatihah...
Read more..

..::||two.words||::..


huhu..dah lama dah agaknya aku tak menulis blog dengan entry2 yg x jiwang..
tibe2 macam nak kembali balik kepada mode lama aku..
kalau dibaca balik entry2 aku yg dulu, aku x sangka yg aku ni seorg manusia yg leh tahan gak jiwang karat kalau dah start bcinta..haha..

okeh entry kali ni aku nk menulis pasal magic words..
magic yg dimaksudkan xde kena mengena langsung dengan mandrem2 mahupun spell yg slalu kuar kat cter harry potter..(ceh mntang2 la dah nk kuar deathly hollow part2)
magic word yg aku nk kupas kali ni adalah pakataan yang sangat2 biasa, dan rasanya selalu sangat kite dengar..
tapi walaupun ianya sekadar ayat yang biasa, ayat2 ni mmpunyai maksud yang mendalam dan memberikan kesan pada sanubari dan naluri kita sebagai seorang insan..cewahh!!
ayat yang aku maksudkan adalah "terima kasih" dan juga "minta maaf"
kalau translate jadik bi pun jadik dua jgak "thank you" dan "i'm sorry"



okeh, memangla kedua2 pkataan ni kebanyakan dari kita anggap benda yang remeh..
tapi dalam sedar x sedar, pkataan ni memberi kesan yang besar dalam hidup kita, terutama bagi yang menerima perkataan ni..
kedua perkataan ni memberi maksud yang berbeza2, brgantung pada emosi dan situasi si pemberi pada saat ayat ni dikeluarkan..
walaupun kedua ayat ini tujuannya adalah untuk menyedapkan ati si penerima, tapi sometimes, ayat ni jugak bole digunakan untuk mnyakitkan ati si penerima..apatah lagi bila diucapkan dengan cara yg langsung x ikhlas dan annoying..
ayat "thank you" dan "i'm sorry" pada aku, cuma boleh diucapkan kalau seseorang tuh btul2 memaksudkan ape yg diungkapkan..(ape ayat aku ni???macam tunggang langgang je)

"orang memberi, kita merasa, orang berbudi kita berbahasa.."
ceh..tibe2 nk bpantun plak aku..tapi itu adalah realiti kehidupan kite..
"significant"nya ayat "terima kasih" dan "minta maaf" ni..(boleh x jgn guna bahse rojak??)
terima kasih adelah pkataan yg kite tujukan untuk org lain untuk mmbuatkan penerima ucapan tuh rase dihargai...
minta maaf pula adalah pkataan ditujukan untuk diri sendiri sbnarnya, dengan harapan org itu akan memaafkan kite..
dalam kate lain..thank you...you= awak..
dan juga i'm sorry..i = saya..
oh tidak...aku semakin mengarut jauh dari topik asal aku..

nak tahu besar x besar impak benda ni senang je..
cube la korang tengah bergaduh..n then dua2 pihak buat ego masing2 x nk mntak maaf..last2 skali, bile dah tlalu lama, kite akan jadik janggal untuk minta maaf, dan akhirnya, hubungan yg dulu macam rapat akan hancur mcm tuh jek..
begitu jugak dengan terima kasih..pkataan ni sebenarnya nk mnunjukkan yg kite rasa bsyukur dengan tingkah laku sorang tuh..sebagai contoh, kalau la korang buat baik macam mana pun, tapi kalau sesorang tuh wat dono je dengan pbuatan ko, satu hari nanti sure korang akan jadik tawar hati untuk tolong die..
itu baru kes yg wat dono..xkire yg buat baik tapi dibalas dengan tahi..

sebenarnya dengan kedua2 pkataan ni..
kite dapat mngukuhkan phubungan kite sesama manusia..
xperlu keji mengeji..
xperlu hina menghina..
sebab kite ni cuma manusia..
seteruk2 kita ada lagi yang teruk kat luar sana..
so kite kena ber"terima kasih" kite x mnerima nasib seperti mereka..
dan sebaik2 kita, kite tetap akan melakukan kesilapan..
so kite jgnla terlalu berat dan ego untuk meminta maaf..
sebagai contoh kes BERSIH 2.0 baru2 ni..(ceh, nak gak cter psal BERSIH 2.0)..
pada aku, sebenarnya, kedua2 pihak pembangkang dan kerajaan adalah salah!!sebab ape?sebab pyokong2 pembangkang x ber"terima kasih" dengan ape yang kerajaan bagi..
dan kerajaan x pernah rasa bsalah so scara otomatiknya xkan la nk me"minta maap" atas kesilapan dorg dalam mnguruskan sesuatu kerajaan..
see??simple je kan dunia ni..
cube kalau kedua2 parti saling menghargai dan memaafkan..
aku rasa xde masalah pun, bahkan negara kite gak yang akan btambah maju..

tapi kite kena ingat sekali lagi..
words are just words..
kalau kite x btul2 maksudkan ape yg kite ckap tuh..
sometimes bawak kesan yang lagi buruk..
kite jugak harus ingat..
words are just words..
xsmestinya berterima kasih dan meminta maaf ni perlu diungkapkan dengan kata2..
ada yang ditunjukkan dengan perbuatan..
motif yang aku cuba sampaikan kat sini adalah keikhlasan..
ikhlaslah bile berterima kasih..
dan ikhlaslah bile meminta maaf..
dan kepada yang menerima pulak, ingatla yg mmberi ucapan tuh adalah insan biasa..
kalau dia berterima kasih, hargailah penghargaan die jugak..
kalau die meminta maaf, maafkanlah kesilapan die..
nobody is perfect..
people make mistake..
tapi kite kena ingat..
kesilapan yang lalu cubalah dielakkan untuk berulang..
yela, kalau asyik mintak maaf untuk perkara yang sama..ati sape yg x panas kan??

oklah..tuh jek aku nk membebel pada hari ahad yang mmbosankan ni..
akhir kata..hargailah dan mohonla maaf pada insan2 yang anda sayangi..
terutama kepada ibubapa kita selagi mereka masih ada di sisi kita..
sebab, kita memang takkan mampu membalas jasa mereka walau apa jugak yg kita lakukan..
so, jagalah hati mereka dengan ucapan2 yang ringkas namun bermakna...

i'm sorry for rambling and thank you for reading...=)
bald eagle, roger n out~
Read more..

..::||twenty.three||::..


thank you very much dear..
Read more..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...